1883 - 1930
In juli 1887, vier jaar na het stranden van een eerder initiatief, wordt door Cornells Boudewijnse, ijzerhandelaar en gasinstallateur, te Middelburg een «Fabriek van gloeilampen en elektrische toestellen» opgericht. Boudewijnse kan in het begin van de 20e eeuw meerdere keren voorkomen dat het bedrijf wordt gesaneerd. In de groep werknemers van de jaren '20 zijn veel jeugdige arbeiders te zien.
In dit tijdperk werd messing bandmateriaal aangeleverd door eigen productie vanuit de 'Pletterij' gevestigd aan de Looierssingel.
1930 - 1945
De huisvesting van de Vitrite bestaat uit een verzameling gebouwen, te beginnen met de werkplaatsen van de MCC waar intussen een aanzienlijk aantal fabriekshallen zijn bijgebouwd. Het vroegere kantoor van de MCC en daarvoor VOC, is het enig representatieve en waardige gebouw van het complex aan de Maisbaai. De fabrieksgebouwen lopen grote schade op bij de beschieting van Middelburg op 17 mei 1940. De herbouw wordt serieus aangepakt op grond van het vooruitstrevende 5 jarenplan van de hand van de latere directeur heer Ir. G. Kranen.
1945 - 1960
De productie wordt in 1945 hervat. Voor de Glasperserij worden vanuit de nieuwe glasvoorbereiding te Arnemuiden glasbrokken aangevoerd. De Hulzenfabriek krijgt het bandmateriaal nog steeds vanuit de Pletterij aangeleverd. Doorgebrek aan grondstoffen gedwongen weet de Pletterij messing bandmateriaal te produceren uit 500 ton granaathulzen, die aangeleverd door de fa. Polak lagen opgeslagen bij het later genoemde 'Gebouw Polak'. De Pletterij is opgeheven in juni 1949.
1960 - 1970
Het 5 jarenplan werpt duidelijk zijn vruchten af en niet alleen het fabrieksdeel wordt compleet vernieuwd maar ook de ondersteunende afdelingen krijgen gestalte of een nieuw gezicht. Zo is er een eigen bewakingsdienst, bedrijfshulpverlening, prima sanitaire voorzieningen, een nieuwe kantine, een personeelswinkel met Philips producten en verschijnen de eerste privéauto’s van de inmiddels talrijke werknemers.
Mensen
Gedurende alle jaren van zijn bestaan heeft De Vitrite Fabriek ca 6000 mensen in dienst gehad. Tot op heden kunnen vele namen nog in archieven worden terug gevonden. In 1985 was de werkgelegenheid het grootst en waren er 862 mensen in dienst. Een significant aantal functies werden na de oorlog vervuld door vrouwen. Met name in de kwaliteitseind-controle van het product. Vitrite had een gerenomeerde Bedrijfsschool met de Bemetel-opleiding van vaklieden voor gereedschapmaken, machine-bankwerken en machinale bewerking.
Producten
Maximale productie op jaarbasis: 3,4 miljard in 1990. Aantal Varianten zeer groot, wel tot 300 stuks. Moeilijk procès door glas (isolator) - metaalverbinding. Massaproductie was de Sterke kant van Vitrite, procesbeheersing het moeilijkst, althans gedurende de eerste honderd jaar. Een flink aantal bijproducten als: batterijbussen, ferrules voor flitslampjes, onderdelen voor strijkijzers en zonnecollectoren, oorclips, etc., etc. zijn eveneens, meestal tijdelijk geproduceerd. De foto rechtsonder zijn gereedschappen voor oorclips en produktiestroken van ferrules uit het archief van hoofd-constructeur gereedschappen Rinus Marteijn (overleden 2018).
1960 - 1985
De luchtfoto dateert van juli 1964 en toont het bedrijf aan de Maisbaai in zijn volle glorie inclusief het nieuwe 'Batchgebouw' voor het produceren van het glasgemeng. De ruimte is volledig volgebouwd. Het jaar 1967 luidde het einde in van een ononderbroken groei en werd werktijdverkorting ingesteld gedurende een jaar voor 459 werknemers. In 1968 werd de terugval van verkochte lamvoeten weer helemaal ingehaald. In deze jaren is ook aluminium geïntroduceerd als vervanger van messing. Begin jaren 70 bleven de verkopen aan derden op een onverminderd hoog niveau terwijl de leveringen aan Philips reeds verminderden. Nadien kreeg men te maken met opnieuw een algemene inzinking.
1973 - 1985
Inmiddels is in 1970 een nieuw bedrijfsgebouw op het Groot-Industrie- terrein in gebruik genomen bestaande uit een veem (magazijnruimte) en een expeditie ruimte. Tevens wordt aan het eind het jaar gestart met de bouw van productieruimtes die in 1973 in gebruik worden genomen. Het geheel wordt 'Complex 2' genoemd. Het Complex wordt uitgebreid en in 1985 vindt de volledige transitie van Complex 1 naar 2 plaats. Na bijna 100 jaar in gebruik te zijn geweest voor de productie van lampvoeten worden de gebouwen aan de Maisbaai gesloopt. Op 25 november valt het Batchgebouw, beeldbepalend geweest voor Vitrite in Middelburg gedurende meer dan 20 jaar.
1985 - 2006
Vitrite is inmiddels een volcontinue bedrijf geworden. Er wordt dus 50 weken/jaar, 24/7 geproduceerd. De productie kent echter siechte rendementen door technische storingen, instabiele processen en veel uitval (foute producten). Door drastisch ingrijpen van de nieuwe algemeen directeur dhr Wieland en zijn management team vinden grote organisatorische wijzigingen plaats en wordt 'verbeteren' een sleutelwoord voor het oplossen van de technische- en uitvalproblemen. Introductie van Kaizen, TPM, Shopfloor- management, SPC, ISO certificate, Nul-storingen, Lijnproductie etc. etc. leiden er in de tweede helft van de jaren '90 toe dat de Vitrite tot zijn hoogste prestaties ooit komt.
2006 - 2018
Heden. Als men in de jaren '60 - 2000 sprak over bedreigingen van de productie bij Vitrite dacht men misschien in eerste instantie aan de productie van kunststof lampvoeten of zelfs lampvoetloze lampen.
De opkomst van de spaarlamp als vervanging van de gloeilamp was al een indicatie voor een bedreiging maar dat ook het licht zou gaan veränderen als gevolg van de opkomst van de LED-Iamp, is toen niet voorzien. Anderzijds is door snel in te speien op de LED-technologie ook de basis voor het huidige bedrijf gelegd. Een bedrijf dat onder de naam Lumileds nu hopelijk nog vele jaren aan de rijke geschiedenis mag toevoegen. De transitie van 'glas- metaal' naar 'kunststof-metaal' is een feit.