Bijnaam voor de Vitrite fabriek aan de Maisbaai in Middelburg. (1893-1985)

1985-2 Batch gebouw (glastoren)

omvallen glastorenOver de sloop van het Batch gebouw het volgende:

Zaterdag 30 november 1985.

Het meeste sensationele onderdeel van de sloop van de VITRITE fabriek in de Middelburgse binnenstad vangt aan. De opslagtoren - 30 meter hoog, 12 meter breed, 8 meter lang en vele tonnen zwaar.
Om grote schokken te vermijden moet de toren in een 'bed' van honderden kuub plaatzand terecht komen.Toch blijven buurtbewoners bezorgd. Ze vrezen scheurvorming in hun huizen. Experts komen de boel opnemen, zodat de bewoners aan de hand van een nieuw ontstane situatie een schadeclaim kunnen indienen. Maar springmeester Danny Jowenko verkondigd dat de kans klein is dat er iets misgaat.

En dan valt-ie.Moeiteloos. Geholpen door vijf kilo springlading. Een dreun, een lichte trilling bij het neerkomen en de operatie zit er op.

Met de klap verdwijnt een bouwwerk dat vele jaren mede het silhouet van Middelburg heeft bepaald, uit beeld.


30 11 1985 001 ANIMATION

 

 

Demolition Glastoren

 

Demolition Glastoren slow

 


 

filmen glastorenZo links en rechts zijn er wel foto's te vinden van de sloop. Tot nu toe heb ik daar nog geen filmbeelden van gezien.
Zijn er nog mensen die hier een film opname van hebben gemaakt en die dat hier op de website zou willen delen?

Graag mailen of contact opnemen hierover via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.