Bijnaam voor de Vitrite fabriek aan de Maisbaai in Middelburg. (1893-1985)

Mensen aan het werk 125 jaar fabriek in Middelburg

125 jaar fabriekMet het oog op Vitrite – Lumileds 125 jaar is er begin 2016 een initiatief ontstaan om een boek samen te stellen over de historie van het bedrijf. Lampvoeten werden decennia lang gemaakt van voornamelijk glas-metaal verbindingen. waarvan het einde van de levensduur langzaam in zicht is. Nu nog zijn er een aantal (ex)-medewerkers, die kennis en ervaring hebben met de gerelateerde processen en bedrijfsomstandigheden.
 
Onderaan deze pagina vindt u een een link om het volledige boek met begeleidende tekst, zoals is aangegeven in een eerste brainstorm met Lumileds collega’s te downloaden.
 
Een aantal gepensioneerden hebben een jaar lang een halve dag in de week doorgebracht in het Zeeuws Archief om uit een immense voorraad beeldmateriaal, vooral negatieven, ruim 6500 bestanden te digitaliseren.
Alleen voor het hoofdstuk Glas-Metaal wordt Kunststof-Metaal is gebruik gemaakt van recente opnamen van de hand van de op 20 juli 2018 overleden Ricardo Pongajow.
 
Vervolgens is gestart om uit dit materiaal een historisch beeldverslag te maken met oog voor “MENSEN AAN HET WERK”, de titel van het boek. Opgedeeld in thema’s zoals huisvesting, processen, opleidingen e.d.
Opvallend is, dat op historische foto’s vaak medewerkers aan het werk werden geportretteerd, maar over de laatste decennia collega’s vooral in beeld komen tijdens bijzondere gelegenheden met toespraken, een drankje en dergelijke.
 
Ook is er in het hoofdstuk Collega’s een collectie beelden opgenomen van beschikbare groepsfoto’s. Dit omdat gebleken is, dat deze bij de toeschouwer een feest van de herkenning oplevert. Het is onmogelijk gebleken, om van alle op deze groepsfoto’s voorkomende personen de namen te achterhalen. Daarom is gekozen om in dit hoofdstuk helemaal geen namen te vermelden.
 
Dit alles is tot stand binnen een team van de gepensioneerden, de heren Van den Broeke, De Buck, Franke, Prins, De Visser en van Splunder. In teamwerk werd gedurende veel genoeglijke uren aan dit boekwerk gesleuteld. Dank aan de Lumileds leiding, die dit project heeft gefaciliteerd alsmede Lisa Brouwer voor haar constructieve bijdrage.

Middelburg, juli 2018

pdf

Mensen aan het werk 125 jaar fabriek in Middelburg

(Groot bestand. Downloaden kan even duren...)
Grootte: 65.66 Mb
Hits : 128